Sfeerimpressies

Daan Kersbergen (derdejaars)

Ruim anderhalf jaar geleden ben ik begonnen aan mijn studie. Hier gaat een tijd van veel keuzes maken aan vooraf. Een belangrijke keuze is onder andere de keuze voor een studentenvereniging. Ik had me, als oudste uit een gezin waar nog niemand gestudeerd heeft, nooit echt verdiept in studentenverenigingen. Omdat dit vanzelf wel een issue wordt, is het verstandig hier op tijd over na te denken als je gaat studeren!

In mijn examenjaar ben ik me gaan verdiepen in de grote keuze aan studentenverenigingen. Ik heb niet zo lang getwijfeld: de open dag van DC was eigenlijk voldoende om mijn keuze te maken. Ik was snel enthousiast over de combinatie tussen enerzijds de verdieping, bijvoorbeeld door het lezen van de Institutie, en anderzijds de vriendschap en gezelligheid. Lid zijn van DC kost je soms wat tijd, maar het is de investering meer dan waard! Verbinding met studiegenoten is enorm belangrijk tijdens je studententijd. Alleen met hen kun je écht ervaringen delen met wat je meemaakt. Goede gesprekken ontstaan dan vanzelf!

DC heeft als fundament Gods altijd gezaghebbende Woord, de Bijbel. Dit zorgt voor een rotsvast fundament, juist datgene wat zo belangrijk is in een niet-christelijke studeeromgeving, waar soms talloze vragen en onzekerheden op je afkomen. Op DC stellen we vragen eerlijk, ook met betrekking tot wat we lezen. Dit geeft de vereniging een open karakter en dat is juist wat ik zo waardeer aan DC.

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden! Kom in ieder geval naar de open dag om de sfeer écht te proeven en dan zie ik je hopelijk snel!

Judith Bravenboer (derdejaars)

Al na een van de eerste avonden van DC die ik bezocht, verzuchtte ik dat ik de keuze om lid te worden eerder had moeten maken, en niet pas na drie jaar studeren. Met een dergelijke verzuchting draai je de geschiedenis niet terug, maar kun je wel proberen te voorkomen dat dit anderen overkomt. DC is namelijk een uiterst waardevolle aanvulling op de toch al zo mooie studententijd.

Door de vele formele en informele activiteiten, de kleinschaliger kringen en gezamenlijke avonden en activiteiten leer je je verenigingsgenoten snel en goed kennen. De basis hiervan is respect voor elkaar, voor andermans keuzes en opvattingen, maar tegelijkertijd is er geen schroom de dingen te benoemen en te bevragen. Deze open sfeer levert mooie gesprekken op en biedt ruimte voor een hoop gezelligheid.

Daarnaast wordt op DC kritisch en open nagedacht over een breed scala aan onderwerpen, van persoonlijk-religieuze tot maatschappelijk-sociale. Hierdoor word je niet alleen gestimuleerd na te denken over zaken waar je interesse misschien in eerste instantie niet ligt, maar leg je ook met elkaar een fundament waarop iedereen zijn of haar eigen mening kan vormen en ga je samen op zoek naar antwoorden op prangende vragen. DC kan daarom met recht een ‘vereniging’ worden genoemd, die bovendien in veel opzichten van toegevoegde waarde is.

Laurens Kleijbeuker (derdejaars)

Het is al weer een tijdje geleden dat ik op DC ben gekomen. Ik heb zeker geen spijt gekregen van mijn keuze om bij deze vereniging aan te sluiten! Er heerst altijd een prettige sfeer tijdens de activiteiten. Zeker in deze tijd van eenzaamheid biedt DC een oplossing. Als we niet fysiek activiteiten kunnen bijwonen, zijn er altijd nog leuke online alternatieven zoals speeddates of een spelletjesavond. De activiteiten zijn naast je studie prima te combineren! Als je het wat drukker hebt met je studie door een tentamenweek kan je gewoon plenaire activiteiten skippen. Naast alle gezelligheid is het ook fijn om met medechristenen over bepaalde kwesties te praten waar je het niet zo snel met studiegenoten over zou hebben.

Momenteel ben ik kringleider van Institutiekring Groene Hart. Deze studiekring  behandelt in vier jaar de Institutie van Calvijn. Met een groepje van ongeveer zeven leden lezen we steeds een gedeelte uit het boek. Op de avond houdt iemand een inleiding over de stof en gaan we in discussie met elkaar met stellingen over het onderwerp. Ook is er altijd ruimte voor informele activiteiten tijdens de avonden. Doordat je met een klein groepje bent leer je elkaar goed kennen en kunnen er mooie gesprekken ontstaan. Het hoogtepunt van DC is dat je met je kring op weekend gaat! Hoewel het in deze tijd lastiger is om fysieke bijeenkomsten te organiseren, is er toch vaak meer mogelijk voor kleinere groepen! Kortom, genoeg reden om je bij DC aan te sluiten!

Rianne Roodnat (derdejaars)

Op DC zijn er doordeweeks veel verschillende activiteiten. Als ik bij een willekeurige week zou kijken in mijn agenda dan heb ik overdag veel colleges en activiteiten van de universiteit. Een tot twee avonden in de week zijn dan meestal gereserveerd voor DC. Dit ervaar ik echt als vrije tijd, waarin veel leuke en mooie dingen georganiseerd worden. Ik waardeer de diversiteit aan activiteiten. Zo bestuderen we bij de Romeinenkring het Bijbelgedeelte en spreken we inhoudelijk over de stellingen, maar naast zulke avonden hebben we ook een leuke sportavond gehad en andere gezellige informele activiteiten. Die afwisseling vind ik erg leuk. Daarbij is de diepgang en de verbondenheid op Depositum Custodi ook mooi. Je merkt dat het een vereniging is, waarbij Christus centraal staat. Ik vind het heel fijn om dat als gemeenschappelijke basis te hebben, omdat je juist daardoor ook doordeweeks bezig bent met zaken die er toe doen.

Tjeerd Visser (vierdejaars)

Als student komt er veel op je af. Het is niet altijd makkelijk om als christen te studeren in een grotendeels niet-christelijke omgeving. Mijn lidmaatschap van DC helpt mij hiermee om te gaan. We verdiepen ons in zowel theologische als maatschappelijke thema’s. Er wordt heel wat af gediscussieerd, daarbij gaan we moeilijke vragen ook niet uit de weg.

De activiteiten van DC bestaan uit de studiekringen, lezingen en symposia. Verder zijn er regelmatig leuke informele activiteiten als de DC-vakantie, een debatavond en een volleybaltoernooi. Tijdens alle activiteiten staan ook vriendschap en gezelligheid hoog in het vaandel. Lid zijn van DC vraagt soms wat energie, maar mijn ervaring is dat je er zeker meer voor terug krijgt. Kortom, ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor DC!

 

Mark Achterstraat (vijfdejaars)

Hoe kan een goede God kwaad toestaan? Wat moet ik geloven? En wat is geloven eigenlijk? Deze wezenlijke vragen kunnen je soms tot vermoeiends toe dwarszitten. Antwoorden zijn vaak niet snel gevonden, zeker niet wanneer je alleen op zoek gaat. Wat DC voor mij vooral heel waardevol maakt, is de manier waarop we op DC in een gezellige en open sfeer samen zoeken naar antwoorden op belangrijke  vragen.

In het zoeken van antwoorden gaan we niet een willekeurige richting op , maar we proberen te luisteren naar de antwoorden die door de eeuwen heen gegeven zijn. Anderzijds nemen we de antwoorden niet zondermeer over, maar we proberen ons steeds weer af te vragen of de antwoorden die we horen wel de juiste, Bijbelse antwoorden zijn. Het op deze manier zoeken naar antwoorden verrijkt je enorm. Tegelijkertijd geeft het rust, omdat je echte antwoorden vindt en geen schijnantwoorden.

DC is echter veel meer dan enkel een plek om antwoorden te vinden. Het is tegelijkertijd ook een echte studentenvereniging waar iedereen hartelijk welkom is. Dat betekent gezelligheid, vriendschappen, discussies en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten, zoals weekenden weg en lezingen. Kortom, zit jij met vragen en wil je in een warme en gezellige sfeer op zoek naar antwoorden? Dan is DC the place to be. Welkom!

Jan-Peter Sinke (vijfdejaars)

Ik ben van mening dat je als studerende jongere kennis moet maken met een studentenvereniging. Studeren is immers zoveel meer dan alleen naar de universiteit gaan en bezig zijn voor je studie. Op een studentenvereniging verdiep je je in het geloof en leer je allerlei vaardigheden. Je leert van alles over God en spreekt met elkaar over wat geloven in Hem betekent in een postmoderne samenleving. Je denkt samen met anderen na over vragen die je bezig houden of juist vragen waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Door actief te participeren in commissies organiseer je allerlei activiteiten zoals een vakantie of een symposium. Het is natuurlijk ook mogelijk om meer te consumeren, maar mijn ervaring is dat naarmate je meer tijd investeert in de vereniging, je er ook meer uithaalt.

Daarnaast zorgt de gezelligheid op DC voor de broodnodige afleiding in het drukke studentenleven. Ik zie elke keer weer uit naar een nieuwe DC-avond omdat deze avonden garant staan voor gezelligheid en interessante gesprekken en mij daardoor heel veel positieve energie geven. Ik ben ervan overtuigd dat een studentenvereniging een positieve bijdrage levert aan je persoonlijke ontwikkeling. DC maakt mijn studentenleven compleet!